The life is in your hands. But you know to make it better than it is?

-Ce inseamnă pentru tine Amsterdam?

-Raportându-mă la orașul în care locuim pentru mine Amsterdam este un oraș perfect, în care cu siguranță aș locui. 

-După siguranța cu care îmi răspunzi, imi dai de ințeles că ai fost în Amsterdam cel puțin o dată. Dar totuși…ce te-a impresionat la acest oraș?

 – Totul. În primul rând când spui Amsterdam spui Cartierul Roșu, spui Piața Dam, Muzeul Van Gogh, Fabrica Heineken, și multe alte locuri pe care le poți vizita. Însă, mai pe scurt, când spui Amsterdam spui libertate. 

-Să o luăm cu începutul. Și anume cu Cartierul Roșu de care probabil a auzit toată lumea, dar despre care poate unii nu știu multe detalii. De ce este atât de renumit acest cartier?

 După cum poate ai auzit, Cartierul Roșu sau Red Light District este cel mai vechi cartier din Amsterdam. Acesta este format din mai multe alei pe care se află un număr variat de camere inchiriate de femei care iși oferă serviciile din spatele unui geam sau a unei uși de sticlă. I se spune Cartierul Roșu deoarece camerele în care stau acestea sunt decorate cu lumini roșii. De asemenea, tot cartierul cuprinde magazine pentru adulți, cinematografe cu filme pentru adulți, dar și un muzeu al sexului. Acest cartier a ajuns să fie unul dintre simbolurile Amsterdamului si nu se poate să vizitezi orașul fără a arunca o privire și aici.

-Sună interesant. Începe să se confirme ceea ce imi spuneai mai devreme, și anume faptul că pentru tine Amsterdam înseamnă libertate. Ai putea totuși să îmi dai și alte motive pentru care ai făcut această afirmație?

-Desigur. Încă un motiv pentru care oamenii preferă Amsterdamul este faptul că în mai toate coffee-shop-urile poți consuma liniștit diferite droguri ușoare, lucru pe care cu siguranță nu l-ai putea face la  noi în București.

Un simbol al libertății poate fi considerat Monumentul Național din Piața Dam, fiind un obelisc impozant de culoare albă, decorat cu diverse figuri.

Dar, pentru mine mai este ceva foarte important ce mă face să mă gândesc la un oraș al libertății, și anume pistele de biciclete ce se găsesc peste tot, și mai ales în centrul orașului, unde nu vei vedea nicio mașină. 

-Wow. Ăsta da lucru interesant despre Amsterdam. Cu siguranță nu voi vedea așa ceva în București. 

-Aici ai dreptate. Mi-aș dori foarte mult să putem avea și noi posibilitatea de a merge liniștiți cu biciletele, fără a ne fi teamă de ceilalți participanți la trafic, care au mașini cu sute de cai putere și care rulează prin oraș cu foarte mare viteză, fără să se gândească la viața celor din jur. 

-Din păcate nu știu ce se va face în acest sens în următoarea perioadă, dar până se va rezolva ceva, trebuie să ne mulțumim cu parcurile noastre, care deși nu sunt foarte mari, au piste de biciclete și ne putem plimba în siguranță. Dar..să revenim.. ce mi-ai mai putea spune despre Amsterdam?

-Păi, încă un lucru destul de cunoscut ar fi Piața Dam, fiind cea mai celebră din Olanda. Acesta este locul unde se reunea întreaga comunitate pentru ceremonii și pentru cele mai importante evenimente ale orașului. Se află foarte aproape de Cartierul Roșu și de celebrele cafenele din Amsterdam. 

-Sună interesant. Dacă am face o comparație cu o piață importantă din București, ar trebui să alegem Piața Universității, nu?

-Da. Deși fiecare are specificul său, ținând cont de importanța pe care o are fiecare în orașul în care se află, am putea face o paralelă intre cele două și poate chiar să le clasăm pe același loc între Piețele importante din București, respectiv Amsterdam.

-Și acum, ca o încheiere la ceea ce mi-ai spus până acum despre Amsterdam, ai putea să tragi o concluzie referitoare la acest oraș?

-Da. Sigur. În opinia mea Amsterdam este un oraș minunat pentru a-ți petrece vacanța, sau, de ce nu, pentru a locui pentru o mai lungă perioadă de timp.

-Sunt de aceeași părere cu tine. Dar, despre orașul nostru, despre București, ce mi-ai putea spune? Ce înseamnă pentru tine?

-Ce pot să spun, București e orașul în care locuiesc de mult timp, și, chiar dacă nu aș fi vrut, am ajuns să îl indrăgasesc și să fie foarte important pentru mine. Când spunem București, spunem Micul Paris, deoarece asemănării cu capitala franceză, chiar dacă după perioada comunistă aspectul orașului a început să se deterioreze. Însă, chiar și acum, Bucureștiul are părțile lui frumoase de care nu trebuie să uităm niciodată și care impresionează pe oricine. 

-După părerea ta, care sunt cele mai frumoase lucruri pe care le avem noi în București?

-În primul rând, eu țin la tradiție, așa că o să amintesc Muzeul Național al Țăranului Român, muzeu ce se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte și Tradiții populare, Muzeul K.H.Zambaccian, Arcul de Triumf, Ateneul Român, ce este una dintre cele mai reprezentative clădiri din capitală, o serie de monumente, muzee, case memoriale, dar și biserici, Palatul Parlamentului și multe altele. 

-Am observat că ai menționat în final și Palatul Parlamentului. De ce este pentru tine această clădire reprezentativă?

-După cum știi, Palatul Parlamentului are o importanță deosebită atunci când vorbim despre România, și respectiv, despre București, acesta fiind cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume, intrând de trei ori în cartea recordurilor.

-Da, ai dreptate. Și mi-ai spus doar de câteva lucruri bune ale Bucureștiului. Știu sigur că mai sunt multe lucruri interesante despre orașul nostru, care ar trebui să conteze atunci când vrem să îl prezentăm cuiva. Dar, acum, în incheiere, ai putea să îmi faci o comparație între București și Amsterdam? 

-Da. Desigur. Deși, pot spune de la început și poate cu părere de rău, că sunt destul de evidente diferențele dintre cele două orașe, și aici nu mă refer la aspectul lor sau la obiectivele turistice pe care le au. Din păcate, diferă foarte mult modul de viață și mentalitatea oamenilor, lucru care consider că este cel mai important și poate schimba totul în bine sau în rău. Iar noi românii mai avem mult până a putea gândi la fel de noncomformist cum o fac olandezii. Sinceră să fiu, nu cred că vom ajunge în viitorul apropiat să fim atât de toleranți ca olandezii atunci când vine vorba de prostituție, droguri sau homosexualitate. Nu spun că sunt lucruri bune, dar sunt de părere că trebuie să îi respectăm pe cei din jur, oricum ar fi ei și orice fel de activități ar avea, lucru care românii, din păcate, nu prea îl fac. 

-Sunt perfect de acord cu tine. Îți multumesc!

-Cu cea mai mare plăcere!

Sursă foto: google.ro

Cu acest articol particip la Duelul Învingătorilor, organizat de calincocis.ro .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: